NL FR
background

Anafylaxie.be - Anafylaxie?!

In België heeft bijna 1 kwart van de totale bevolking last van één of andere allergische aandoening. Sommige van deze mensen lopen het risico op een anafylactische reactie. Naar schatting komt anafylaxie voor bij 10 tot 20 personen per 100.000 per land per jaar.

Anafylaxie is een hevige en algemene allergische reactie op één of meerdere allergenen die binnen enkele minuten kan ontstaan en kan uitmonden in een levensbedreigende (anafylactische) schok.

Definitie: Anafylaxie shock

Anafylaxie is een ernstige, levensbedreigende, door IgE gemedieerde, veralgemeende of systemische overgevoeligheidsreactie die snel optreedt en waarvan de maximale ernst binnen 5 tot 30 minuten bereikt wordt1,2

  1. Sampson HA, Munoz-Furlong A, Campbell RL, et a. Second symposium on the definition and management of anaphylaxis: summary report - Second National Institute of Allergy and Infectious Disease/Food Allergy and Anaphylaxis Network symposium. J Allergy Clin Immunol 2006;117:391-397.
  2. Lockey RF. Anaphylaxisl; Synopsis. World Allergy Organization Allerg Diseases Resource centre.http://www.worldallergy.org/professional/allergic_diseases_center/anaphylaxis/anaphylaxissynopsis.php. Published July 2004. Updated April 2006. Accessed March 8th 2011.

Definitie: Anafylactische schok

In de meest ernstige vorm kan anafylaxie leiden tot een anafylactische shock reactie.

Een shock is een acute levensbedreigende toestand waarbij de druk in de bloedvaten te laag is om de vitale lichaamsfuncties in stand te houden. De doorbloeding en dus de zuurstofvoorziening van het hart, de hersenen en andere organen komen hierdoor in het gedrang wat snel resulteert in het afsterven van cellen. De klassiek geneeskundige definitie van het begrip luidt: Shock is een syndroom, dat gekarakteriseerd wordt door een vermindering van de effectieve capillaire weefselperfusie, met daardoor een verstoring van het celmetabolisme.1

  1. Bron: wikipedia http://nl.wikipedia.org/wiki/Shock

Niet iedere allergische reactie is een anafylactische reactie.

Kenmerkend voor anafylaxie is dat het zijn impact heeft op het hele lichaam en levensbedreigend kan zijn.

Wat zijn allergenen?

Dit zijn stoffen die van buiten het lichaam afkomstig zijn en een allergische reactie kunnen veroorzaken. Deze reactie is eigenlijk een overdreven respons van het immuunsysteem op deze (vaak onschuldige) stoffen. Niet iedereen is allergisch aan dezelfde allergenen.

Allergische reactie

Er zijn veel voorkomende allergische reacties zoals hooikoorts, astma, atopische eczema, contacteczeem en rhinitis. In de meeste gevallen zal je vrij snel allergisch reageren. Maar soms kan een reactie ook vertraagd ontstaan. Anafylaxie komt gelukkig niet zo vaak voor maar is een ernstige aandoening die onmiddellijke behandeling vereist.

Risico op anafylaxie?

U loopt enkel risico op anafylaxie als u allergisch bent voor één of meerdere allergenen. Op basis van uw allergisch profiel kan een risico bepaald worden. Bij een schokreactie zal men alle symptomen bekijken tijdens de reactie zelf en zal men op zoek moeten gaan naar het allergeen dat de reactie veroorzaakt heeft vb. het innemen van voedsel, medicijnen, lichamelijke inspanning enz.

Bekende risicofactoren zijn: een allergie voor noten en pinda', astma in combinatie met voedselallergie, jong volwassen zijn.

Helaas blijven in vele gevallen de exacte oorzaak nog onbekend. In dat geval spreekt men van idiopathische anafylaxie

Bekende oorzaken voor een allergische shock reactie

Voeding

Elk voedingsmiddel inclusief alle fruit en groenten, kruiden en toevoegingen kunnen een anafylactische reactie veroorzaken. Bepaalde voedingsmiddelen komen echter vaker voor als allergeen dat anafylaxie veroorzaakt

Bij kinderen zijn dat vooral eieren, melk, pinda's, noten, vis, tarwe en soja.

Bij volwassenen en adolescenten zijn dit pinda's, noten, vis en schaaldieren.

Medicijnen en medische behandelingen:

  • Antibiotica, pijnstillers en koortswerende middelen

  • Contrastvloeistoffen gebruikt bij bepaalde scans

  • Allergie desensibilisatiekuur

  • Narcose bij een heelkundige ingreep

  • Insectengif van wespen, bijen, horzels ...

  • Latex van natuurlijke rubber als bestanddeel in handschoenen, medische producten, condooms en andere afgewerkte producten.

  • Lichamelijke inspanning na consumptie van bepaalde voedingsmiddelen of na inname van medicijnen. In uitzonderlijke gevallen ook na blootstelling aan hevige temperatuurschommeling (vb. koude lucht of water)