NL FR
background

Anafylaxie.be - Veel gestelde vragen

Wat zijn allergenen?

Dit zijn lichaamsvreemde stoffen - al of niet natuurlijk of kunstmatig - die een allergische reactie kunnen veroorzaken. Voorbeelden: noten, vis, huisstofmijt, medicijnen, enz.

Wat is voedselallergie?

Voedselallergie is een IgE gemedieerde overgevoeligheidsreactie van het immuunsysteem op bepaalde voedingsmiddelen die een niet-allergische persoon normaal verdraagt.

Wat zijn de symptomen van anafylaxie?

Bij meerdere ernstige klachten zoals jeuk, uitslag op de huid, zwelling van de oogleden, lippen, keel of handen, ademhalingsproblemen en/of duizeligheid. Deze symptomen ontstaan vaak binnen enkele minuten. Meer info over de symptomen(link naar)

Moet ik bij een anafylactische reactie altijd het alarmnummer bellen?

Ja, bel zelf of laat altijd contact opnemen met de medische noodhulp via 112.

Hoeveel auto-injectors heb ik nodig

Het advies is om altijd twee adrenaline auto-injectors bij de hand te hebben. Soms is het nodig om een tweede dosis toe te dienen om de anafylaxie te verlichten (meestal tussen de 5 en 15 minuten).

Wanneer moet ik mijn adrenaline-injector vervangen?

Je kan de injector best vervangen voor de vervaldatum. Registreer je op onze site voor een gratis herinnering.

Hoe bewaar ik mijn adrenaline injector?

Bewaar hem buiten direct zonlicht of extreme hitte of koude. Bewaar hem thuis op een makkelijk bereikbare plaats. Op verplaatsing best in een apart tasje of etui. Op de bijsluiter kan je meer informatie vinden m.b.t. de bewaarcondities.

Is er een auto-injector voor kinderen?

Deze zijn inderdaad voorhanden. De hoeveelheid adrenaline die nodig is, is afhankelijk van het lichaamsgewicht. Je arts zal bepalen wat de juiste variant is voor u.

Kan ik oefenen in het gebruik van een auto-injector?

Er bestaat een speciale oefenpen die je alle handelingen laat uitvoeren die nodig zijn voor het correcte gebruik. Je kan deze aanvragen via je arts of apotheek.

Heb je nog vragen, mail ze ons via het contactformulier.